ikonok és honlapkészítés

Ikonok és a honlapkészítés

Az ikonok használata honlapkészítés során több célt szolgál: részletgazdagságot, tartalom jobb megértését, navigáció segítését, figyelem felkeltését. Vizsgáljuk meg az ikonokat közelebbről.

ikonok és honlapkészítésA design kiteljesedése a részletekben rejlik. Ilyen részlet a honlapkészítés közben használt ikon is. Extra illusztrációk ezek, amik amellett, hogy jobb képet festenek, az üzleti célokat is segítenek elérni. Mint megannyi honlap elemre, az ikonokra is megvannak a bevált sémák, ahogyan érdemes használnunk őket.

Legyen metaforikus és konkrét

Az ikon a leírt tartalom metaforája, azaz akkor hatásos, ha a leírt szöveg visszaköszön benne. Fontos, hogy azonnali asszociációt váltson ki. Már a honlapkészítés korai fázisaiban meg kell tervezni helyüket és formájukat, hogy következetesen használhassuk őket. Az ikonoknak nem szabad túl bonyolultnak lenniük. Az egész nagyon egyszerű, íme néhány példa:

 • kapcsolatnál boríték,

 • szállításnál autó,

 • áraknál papírpénz,

 • monitor videónál,

 • könyvtár jel letöltésnél, stb...

Az ikonokat felirattal is összekapcsolhatjuk az egyértelműség kedvéért, azaz mellettük megjelenhet az is, mit ábrázol. Honlapkészítésnél fontos a felhasználóbarátság. Ezt növelhetjük. Fontos hozzátenni, hogy a felirat ne legyen hosszabb két-három szónál.

Mikor használjuk?

 • Gombként: gombként önmagában is tökéletesen megfelel. Egyedül használva, viszont oda kell figyelni, hogy egyértelmű legyen a jelentése

 • Gombként szöveggel: nyerő kombináció, és felkelti a figyelmet. A szöveget használva elkerüljük a félreérthetőséget, ami a honlapkészítés használhatóságát erősíti.

 • Figyelem felkeltésére: egy szövegrész kiemelése, vizuális megformálása felhívja a figyelmet. Fontos részek mellé helyezett ikon odavonzza a figyelmet. Egy felkiáltójel például biztosan azt jelzi, hogy kár kihagyni azt a tartalmat.

 • Címek mellé: amikor például a honlap nyitólapján több fő témát jelenítünk meg, címeik mellé ikonokkal illusztrálhatjuk tartalmukat (mint nálunk a nyitólapon). Honlapkészítés közben több ilyen felületet is kialakíthatunk, így irányíthatjuk látogatóinkat.

 • Kapcsolati űrlapon: olyan szokványos egy kapcsolati űrlap, hogy a monotonitás megszüntetése biztosan üdítően hat. Az e-mailt borítékkel, telefont mobillal, címet házikóval, stb. ábrázolhatjuk. Feldobja a honlap külalakját!

 • Kiemelésként: amikor valamilyen gondolatot szeretnénk kiemelni és elkülöníteni a többitől

Honnan szerezzünk ikonokat?

Rengeteg lehetőségünk van ikonok beszerzésére. Célszerű talán honlapkészítés közben a grafikussal elkészíttetni, hogy a honlaphoz és arculathoz maximálisan illeszkedjenek, de rengeteg ingyenes és fizetős helyet is felfedezhetünk az interneten.

Néhány ingyenes ikon szett

Ikon és a honlapkészítés

Már a honlapkészítés eső fázisában meg kell állapodni az ikonok használatában, a munka során ugyanis következetesen kell használni őket, és a designhoz is illeniük kell. Egy jó grafikus tudni fogja, mikor, és mire kell használni, hogy se erőltetett, se hatástalan ne maradjon. Honlapkészítés témában minket is kérdezhet, szívesen segítünk!

Csatlakozz a lokális Facebook
csoporthoz és kérdezz!

Lokális marketing facebook csoport