Drága vagy olcsó szórólap

draga_olcso_szorolapEgy szórólap ára több tényezőtől függ: a példányszámtól, papírtól és a használt színektől. Ezek a paraméterek külön-külön alakíthatók, így az árak lehetnek olcsóak, vagy ez egekbe is szökhetnek. Már a szórólap készítés alkalmával érdemes tudni a kívánságokat.

A szórólapok kiváló eszközök lehetnek a termékek és szolgáltatások népszerűsítésére, azonban a megfelelő minőségű és hatékony szórólapok készítése sokkal összetettebb feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Az ár szempontjából fontos tényezők közé tartozik a papír minősége, a nyomtatási eljárás és a tervezési tényezők, amelyek mindegyike befolyásolja a szórólap árát és hatékonyságát.

Mitől lesz drága, vagy olcsó egy szórólap nyomtatás ár?

A papír minősége

Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a szórólap árát, az a papír minősége. Az olcsóbb szórólapok általában vékonyabb papírból készülnek, amelyek könnyen eltörnek és könnyen szakadnak. A jobb minőségű papír, például a kartonpapír vagy a nehéz kartonpapír, tartósabb és strapabíróbb. Az ilyen minőségű papír ugyanakkor drágább, ami növeli a szórólap árát.

A nyomtatási eljárás

A nyomtatási eljárás is fontos tényező az ár meghatározásakor. Az egyszerűbb, fekete-fehér nyomtatás olcsóbb, mint a színes nyomtatás, különösen, ha sok színt használnak. Azonban a színes nyomtatás sokkal hatékonyabb, mivel élénkebb és vonzóbb, ami több embert vonzhat a termék vagy szolgáltatás irányába. Az igényesebb nyomtatási eljárások, például a laminálás vagy a dombornyomás, még drágábbak, de ezek a módszerek kiváló minőségű szórólapokat eredményeznek.

A tervezési tényezők

Végül a szórólapok tervezése és kialakítása is befolyásolja az árakat. Az egyszerűbb tervezések és sablonok olcsóbbak, míg a saját tervezés és egyedi elemek használata növeli a költségeket. Azonban az egyedi tervezés és különleges elemek használata lehetővé teszi a szórólapok megkülönböztetését a többi hasonló reklámeszköztől, és hatékonyabbá teheti azokat.

A példányszám meghatározása

A nyomdai előállítás költsége elsősorban a példányszámtól függ. minél kevesebb szórólapra van szüksége, annál drágább lesz egy példány ára. Ez azért van, mert bizonyos nyomdai műveleteket mindenképp el kell végezni akár száz, akár több tízezer példányról van szó. Ezért érdemes többféle példányszámra ajánlatot kérni, így tisztán kivehető, mi éri meg jobban, esetleg érdemes-e többet nyomtatni.

A papír vastagsága és anyaga

A papír vastagsága az időtállóságát, igényességének megítélését befolyásolja. minél vastagabb a papír (négyzetmétertömegben állapítják meg), annál kevésbé gyűrődik, és tapintása is kellemesebb, meggyőzőbb. Ezeket a tulajdonságokat tovább növeli a lakkozás, vagy a fóliázás, bár ezek az árat is megnövelik.

A színek száma

Egy szórólap színeinek a száma is jelentős árbefolyásoló tényező. (Ezt a paramétert már a szórólap árajánlatkérés tanácsoknál említettem.) Egy szín használata a legolcsóbb. Itt nem csak a feketére, hanem bármely színre gondolhatunk. Színes szóróanyagot négy szín használatával érik el a nyomdák. Ez talán a legelterjedtebb a piacon. Különleges esetekben a négy színen kívül további különleges színek is használhatóak. Ilyenek pl. a márkához tartozó pantonszínek (t-online rózsaszíne), vagy az arany használata.

 

Összességében elmondható, hogy a szórólapok ára számos tényezőtől függ. A minőségi papír, a hatékony nyomtatási eljárások és az egyedi tervezési tényezők mindegyike növelheti a szórólap árát, de ugyanakkor hatékonyabbá és vonzóbbá teheti azokat a célcsoportok számára. A szórólapok tervezése és kialakítása komplex folyamat, amelynek minden eleme fontos ahhoz, hogy hatékony reklámot lehessen készíteni. A legfontosabb azonban, hogy a szórólap minősége megfelelő legyen és a legjobban illeszkedjen a vállalkozás céljaihoz és a kiválasztott piac igényeihez.

Csatlakozz a lokális Facebook
csoporthoz és kérdezz!

Lokális marketing facebook csoport