A logó egy vállalkozás arculatának kulcsfontosságú eleme, mivel egyedi és könnyen felismerhető megjelenésével segíti a vállalkozást az ügyfelek számára megjegyezhetővé válni, valamint a versenytársaktól való megkülönböztetésében. A logóval rendelkező vállalkozások általában profibb és megbízhatóbb benyomást keltenek az emberek szemében, ami pozitív hatással van az üzleti tevékenységre.

A logók különböző típusai közé tartoznak például a betűtípusos, az absztrakt, a szimbólumos, az ikonikus, a kombinált, a figuratív és a karakterszerű logók. A vállalkozás által választott logótól függően a megjelenési formája lehet minimalista vagy éppen nagyon részletes.

Az arculattervezés az üzleti megjelenés teljes körű tervezését jelenti, ami az üzlet logóján túlmutat. Az arculattervezés magában foglalhatja a vállalkozás színeit, betűtípusát, stílusát, üzleti kártyáját, levélpapírját, borítékját, névjegykártyáját és egyéb marketinganyagait is. Az arculattervezés a vállalkozás általános arculatát határozza meg, és egy összehangolt megjelenést eredményez, amelyet könnyű felismerni és azonosítani.

Az arculattervezésnek fontos szerepe van abban, hogy az ügyfelek könnyen azonosítsák és megjegyezzék a vállalkozást, valamint a vállalkozás profi és megbízható benyomást kelt. Az arculattervezés lehetőséget ad arra, hogy összehangolt megjelenést alakítsunk ki a vállalkozás különböző kommunikációs eszközein, ami hozzájárul a vállalkozás hitelességének és emlékezetességének növeléséhez.

Az arculattervezés során fontos figyelembe venni a vállalkozás célközönségét, valamint azt, hogy milyen üzenetet szeretne közvetíteni. Az arculattervezésnek egységesnek kell lennie, és összhangban kell állnia a vállalkozás értékeivel és céljaival.

Végül érdemes megjegyezni, hogy a logó és az arculattervezés nemcsak az új vállalkozások számára fontosak, hanem az már létező vállalkozások számára is lehetőséget ad arra, hogy frissítsék megjelenésüket, és korszerűsítsék arculatukat.

A logók típusai

A logók számos különböző típusa létezik, amelyek mindegyike más módon segíti a vállalkozásokat a megkülönböztetésben és az ügyfelek számára való megjegyezhetőségben. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori logótípust:

 1. Betűtípusos logók: A betűtípusos logók az általuk használt betűtípusok különleges megjelenése miatt válnak könnyen felismerhetővé. Például az IBM, a CNN és az HBO logója.

 2. Absztrakt logók: Az absztrakt logók nem konkrét formákat ábrázolnak, hanem inkább absztrakt szimbólumokat vagy formákat használnak, hogy egyedi és könnyen megjegyezhető logót hozzanak létre. Például az Nike, a Pepsi és az Adidas logója.

 3. Szimbólumos logók: A szimbólumos logók olyan képekkel vagy szimbólumokkal rendelkeznek, amelyek egyértelműen kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez. Például az Apple, a Target és a Twitter logója.

 4. Ikonikus logók: Az ikonikus logók olyan ábrákat használnak, amelyek egyértelműen kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez vagy az iparágához. Például az Amazon, a McDonald's és a Coca-Cola logója.

 5. Kombinált logók: A kombinált logók olyan logók, amelyek kombinálják a betűtípusokat, az absztrakt formákat vagy a szimbólumokat egy egységes és egyedi logó létrehozása érdekében. Például a FedEx, a MasterCard és a Motorola logója.

 6. Figuratív logók: A figuratív logók olyan képeket vagy figurákat használnak, amelyek konkrétan ábrázolják a vállalkozás tevékenységét vagy termékét. Például az Lacoste, a Pringles és a Playboy logója.

 7. Karakterszerű logók: A karakterszerű logók olyan figurákat használnak, amelyeket a vállalkozás vagy márka létrehoz, és egyedi személyiséget kölcsönöznek a vállalkozásnak. Például a KFC, a Michelin és a Monopoly logója.

Mindezek a logótípusok lehetővé teszik, hogy a vállalkozások egyedi és könnyen megjegyezhető logókat hozzanak létre, amelyek segítenek a versenytársaktól való megkülö

Összefoglalva, a logó egy vállalkozás arculatának fontos eleme, amely segít az ügyfeleknek azonosítani a vállalkozást, és megkülönböztetni azt a versenytársaktól. Az arculattervezés pedig az üzleti megjelenés teljes körű tervezését jelenti, amely magában foglalja a vállalkozás logóját és egyéb marketinganyagait is.

Mire jó a céges logó?

A céges logó komolyságot sugall, megbízhatóvá tesz egy vállalkozást. Megjegyezhetőséget biztosít, jobb kommunikációt tesz lehetővé. Ennek megtervezésében segítünk!

 • Megjegyezhető: az egységes megjelenés miatt a céges logót jobban meg lehet jegyezni, így az újratalálkozáskor mint régi ismerőst fogadja a szem. Az embléma kiemel a tömegből.

 • Komolyság: Akinek van logója, az már biztosan foglalkozik a cégével is, nem csak a munkájával. Vele együtt dolgozni annyit jelent, mint egy komoly emberrel együttműködni.

 • Brand építésének alapfeltétele: egy brand egy jól körülhatárolt termék, aminek külön kommunikáció van kialakítva. Ennek a légkörnek az összefogója a logó.

 • Marketing érték növelése: a megjegyezhetőség és komolyság folyománya, hogy a reklámjainak nő a hatékonysága, így az Ön döntése, hogy kevesebb befektetéssel ugyanannyi ügyfelet szólít e meg, vagy ugyanannyi pénzből még több vásárlót szerez.

Miért kell logót készíteni? És milyen egy jó logó?

A logó készítés nélkül nincs cég sem. Hogyan lenne például honlapja? Mit tenne annak a fejlécébe? Hogyan különböztetné meg névjegykártyáját a többiekétől?

Milyen logót válasszak? Logó típusok.

A logónak sok változata van. Önnek melyiket érdemes választania? Lehet rajzos, tarka, vagy egyszerű, de létezik nagyon jól mutató csak szövegből álló szöveges logó is. Melyik logót érdemes választania az Ön cégének?

Csatlakozz a lokális Facebook
csoporthoz és kérdezz!

Lokális marketing facebook csoport